Tyrmyn tilan historiaa


Tyrmyn tila sijaitsee Haapajärven rannalla Tyrmynniemessä. Tilan nimi on peräisin tilalla 1600-luvun alkupuolella asuneesta Tuomas Tyrmysestä, joka menetti tilan verojen takia.

Rytkösten omistukseen Tyrmy tuli v. 1787 Paavo Rytkösen muutettua tilalle. Paavon pojanpoika Pekka laajensi tilaa ja osteli uusia tiloja sitä mukaa, kun hänelle syntyi poikia. Niitä syntyikin tiuhaa tahtia.

Tila on edelleen saman suvun omistuksessa, tosin sukunimi on muuttunut Säisäksi. Tilan nykyinen isäntä on tullut "kotivävyksi" Tyrmyyn Kurenpolvesta Pääskymäeltä.

Vanha Tyrmy v. 1924

Oikealla Heikki ja Anna Kaisa Rytkönen (os. Mäkäräinen) perheineen, isännöivät tilaa v. 1950 - 1979.

Tyrmyn tila tänä päivänä


Vuonna 2001 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin me allekirjoittaneet aloimme jatkaa tilan toimintaa yhdeksäntenä sukupolvena. Tyrmy on Anun äidin kotitila. Tuotantosuuntana oli tuolloin tavanomainen lypsykarjatalous. Melko pian tilan pellot siirrettiin luomuun ja perehtyminen luomutuotantoon alkoi. Lypsylehmäaika oli antoisaa ja työntäyteistä aikaa, joka opetti paljon ja nauta iloineen sekä suruineen ehti tulla tutuksi. Tilan vanhat tuotantorakennukset olivat kuitenkin remonteista huolimatta auttamattoman vanhanaikaiset nykyaikaisen maidontuotannon jatkamiseen, vaikka halua olisi ollutkin. Alettiinpa siis miettiä muita mahdollisuuksia pitää tila eläväisenä ilman massiivisia rakennuskustannuksia.

Keväällä 2011 maidontuotanto Tyrmyssä loppui ja lypsylehmät lähtivät. Tilalle tuli muutama ylämaankarjan hieho "tyhjiötä" täyttämään Ensimmäinen kesä meni tutustuessa näihin sarvellisiin nautoihin ja sillä tiellä ollaan. Yhteiselo meidän ja ylämaankarjan kanssa on sujunut hyvin. Niinpä tuntui luonnolliselta siirtää myös eläimet luomuun ja meistä tuli luomukotieläintila vuonna 2013. Päätös on tuntunut oikealta ja meidän arvojamme tukevalta ratkaisulta.

Vierailut kokeneempien kasvattajien tiloilla ovat olleet opettavaisia ja neuvojakin on tarvittaessa saanut.